Σχετικά – Ευχαριστίες

Ονομάζομαι Ηλίας Απατσίδης,

δεν είμαι ιστορικός, ούτε συγγραφέας ή ειδήμονας της αεροπορίας. Το αεροπορικό ‘μικρόβιο’ το κόλλησα στα 12, με το πρώτο ειδικό περιοδικό που έπεσε στα χέρια μου και από τότε αναζητώ συνεχώς πληροφορίες σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Πιστεύω ότι η ενασχόληση  με τις κάθε είδους πετομηχανές, εκτός της μαγείας της πτήσης, αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης για την ιστορία, τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική και την τεχνολογία, που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου μας. Επαγγελματικά δεν έχω σχέση με το χώρο και εργάζομαι ως ιδιωτικός υπάλληλος στον τομέα εμπορίας ιατρικών-νοσοκομειακών ειδών. Αφορμή για την προσπάθεια ήταν οι δύο γιοί μου και η παιδική απορία, γιατί δεν υπάρχουν παιχνίδια με ελληνικά αεροπλάνα. Σταδιακά από παιχνίδι έγινε ιστοσελίδα, για να καλύψει και το ερώτημα του μπαμπά, πόσα είναι τελικά τα ελληνικά αεροπλάνα.

Με την πρώτη αγάπη – Tanagra airshow 2008

Η σελίδα δεν έχει στόχο τη λεπτομέρεια και την απόλυτη ακρίβεια (αν και είναι επιθυμητά), αλλά την παροχή βασικής γνώσης, μέσω της παράθεσης των αεροσκαφών που συνδέθηκαν με τα ελληνικά χρώματα. Εξαιρώντας την πολιτική και την αμιγώς ιδιωτική αεροπορία, υπάρχει αναφορά στην πλειονότητα των πτητικών μέσων που έδρασαν για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και για κρατικούς φορείς και υπηρεσίες. Αφορά όλους όσους αγαπούν την αεροπορία, με την προσδοκία να αποτελέσει το έναυσμα της ενασχόλησης με αυτόν το μαγευτικό χώρο και γιατί όχι, της ιστορικής εμβάθυνσης.

Η παρουσίαση των ΄΄Γαλανόλευκων Φτερών΄΄ γίνεται με διαχωρισμό των πτητικών μέσων ανά δεκαετία. Κάθε περίοδος ξεκινά με ένα μικρό σχολιασμό και έναν πίνακα με όλα τα μέσα που υπηρετούσαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους στη σελίδα ή το βασικό μενού, μπορείτε να περιηγηθείτε ξεχωριστά, σε κάθε τύπο αεροσκάφους που εισήλθε σε υπηρεσία τη συγκεκριμένη δεκαετία. Περιλαμβάνονται τεχνικά χαρακτηριστικά, χρονολογίες, στοιχεία για τη δράση τους και φωτογραφίες. Ακολοθούν οι κατηγορίες ειδικές περιπτώσεις, με αεροσκάφη που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακριβώς ως ελληνικά, τα εναέρια μέσα της Κύπρου από την ανεξαρτησία ως σήμερα και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Μη διστάσετε να εξερευνήσετε περισσότερο την ιστοσελίδα, καθώς θα βρείτε επιπλεον στοιχεία για ιστορικά αεροπλάνα, έντυπα και βιβλία με ελεύθερη πρόσβαση και παιχνίδια και αεροπορικό χιούμορ για καθημερινή αποφόρτιση.

Ο χρωματισμός και τα σύμβολα στους πίνακες και τη σελίδα κάθε εναέριου μέσου, αντιστοιχούν στον κλάδο / φορέα που υπηρέτησαν / υπηρετούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, καθώς και στο έτος εισαγωγής ή απόσυρσής τους.

Στις περιπτώσεις διχρωμίας ή τριχρωμίας, σημαίνει ότι εκδόσεις του αναφερόμενου αεροσκάφους, αξιοποιήθηκαν από δύο ή τρεις υπηρεσίες αντίστοιχα.

Ο Εμ. Αργυρόπουλος, η μητέρα του και ο Ελ. Βενιζέλος, μετά την πρώτη πτήση του αεροπόρου

<< Το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων. Η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρά φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρό εν πολέμω όπλον, μέλλον να προσφέρει μεγάλας υπηρεσίας >>

Ελευθέριος Βενιζέλος

Ευχαριστίες

Σε τελική μορφή, η σελίδα συγκεντρώνει τη διάσπαρτη πληροφορία προκειμένου και να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμη σε ένα μέρος. Ασφαλώς, τα περισσότερα ελληνικά εναέρια μέσα είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται συστηματικά με τα αεροπορικά δρώμενα, αλλά υπάρχουν και αρκετά άγνωστα.  Ως εκ τούτου, θέλω να ευχαριστήσω όσους στο παρελθόν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία και φωτογραφίες, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, καθώς όλοι τους συνέβαλαν με τον τρόπο τους. Ειδικότερα, οι εκ των πρωτοπόρων Γιώργος Κανδυλάκης, Νίκος Χριστοφίλης και Θέμης Βρανάς τόσο με τις πληροφορίες όσο και με την καθοδήγησή τους, παρείχαν σημαντικό κίνητρο, ενώ πηγή έμπνευσης υπήρξε η δουλειά καταξιωμένων του χώρου, όπως ο Κώστας Καββαθάς, Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, Πασχάλης Παλαβούζης, Δημήτρης Βογιατζής, Δημήτρης Σαμπάνης και φυσικά ο πατριάρχης της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας, ο αείμνηστος Ηλίας Καρταλαμάκης.